blogMainBannerImg

Dæhlie 36513 February

Hvilken langrennsjakke bør jeg velge?

Med vår nye jakkeguide hjelper vi deg med å finne riktig jakke. Vi har delt inn jakkene våre i pulssoner basert på hvor aktiv du er når du trenger jakken.

Hvilken pulssone kommer jeg til å bruke jakken mest i?

Når du står foran et bredt utvalg av langrennsjakker anbefaler vi deg å ta utgangspunkt i hvilken pulssone du kommer til å bruke jakken mest i. Trener du som regel med høy intensitet og høy puls trenger du en jakke som puster bedre enn den isolerer. Foretrekker du roligere turer eller har med barn på tur der du tilbringer mesteparten av tiden i pulssone 1-2, trenger du noe som isolerer slik at du holder deg varm.

Hvilke omgivelser kommer jeg til å bruke jakken i?

Omgivelser kan være lurt å tenke over når du velger jakke. Er du for det meste på høyfjellet og utsatt for varierende vær, kan det være lurt å ha en jakke med hette. Går du helst runder på stadion er hette mindre viktig.

Jacket Guide
Jacket Guide Jacket GuideHvilken rolle spiller temperatur inn?

Temperatur kan også være en avgjørende faktor. Er det -2 grader vil du trenge mindre isolasjon enn om det er -15, men dette blir mindre viktig jo høyere pulssone du befinner deg i. Temperaturen merker man best når man stopper opp. Tommelfingerregelen tilsier at du alltid skal være litt kald på starten av en skitur, i alle fall når du forventer pulssone 3 eller høyere.

Hva har egentlig materialet å si?

De aller fleste jakkene fra Dæhlie har vind- og vannavvisende front. Softshell er det materialet vi bruker mest i jakkene våre, nettopp fordi dette materialet har ekstreme pusteegenskaper samtidig som det beskytter mot vind og transporterer fukt bort fra kroppen. Tykkelsen på materialet påvirker bruksområdet ditt - jo høyere puls du vanligvis går på ski med, jo lettere bør jakken være.
Noen av jakkene våre kommer også med tekniske ull-kombinasjoner. Ull er et naturmateriale som varmer, men det få vet er at ull også er naturlig temperaturregulerende og har svært gode fukttransport-egenskaper.
Les mer om de tekniske ullproduktene våre i Wool Works (linke her).

Jacket Guide

Hva om jeg vil ha en jakke jeg kan bruke uavhengig av temperatur og puls?

Har du valgt jakke etter pulssone og tatt omgivelsene i betraktning så har du valgt en jakke du kan bruke til flere anledninger. Du trenger ikke en jakke til hver aktivitet.
Måten du tilpasser jakken til ulik bruk på er ved å bruke lag-på-lag prinsippet. Velg en baselayer etter temperatur. Ullundertøy med sine temperaturregulerende egenskaper gir deg fordeler som superundertøy ikke har. I tillegg vil en tykkere baselayer være å foretrekke ved kaldere temperaturer.
Helt til sist kan du vurdere å investere i en vest. Vesten er genial ved at du beholder varmen på vitale organer samtidig som du beholder full bevegelighet og pusteegenskaper. Et perfekt lag som er lett å ta av og på etter temperatur eller pulssone.

Hva får jeg ved å velge den dyreste jakken av de alternativene som passer meg best?

Uansett hvilken Dæhlie - jakke du velger, får du svært høy kvalitet både på materiale og tekniske egenskaper. Grunnen til at noen produkter koster mer enn andre er som regel behovet for optimalisering av flere egenskaper i en jakke. Passform, slitasje, bevegelighet og ventilasjon er faktorer som blir mer og mer framtredende jo mer tid du tilbringer i en høyere pulssone.
Designavdelingen hos Dæhlie utfordrer hele tiden grenser for å lage den aller beste langrennsjakken. Vil du ha de ypperste pusteegenskapene, holdbare materialer og optimal værbeskyttelse, krever det innovasjon for at du skal få den samme langrennsturen igjen og igjen.

Pulssone 1-2

Restitusjonstur eller rolig skitur? Isolasjon og behagelig passform er et viktig fokus på dette stadiet.

Pulssone 3

Nå er vi over på trening med moderat intensitet. Her begynner pusteegenskaper og ventilasjon og bli viktig, samt at du ønsker en jakke med mindre vekt.

Pulssone 4

Dette er trening med høy intensitet. På dette stadiet er det viktig med lette materialer som puster godt for å kunne holde dette nivået.

Pulssone 5

Her er du oppe i makspuls. Dette er gjerne korte intensive intervalløkter som krever god ventilasjon, lav vekt og optimal fleksibilitet.