dæhlie team kaffebryggeriet

Dæhlie 365March 12th

Kle deg riktig under langløp

Nå er vi midt inne i langløpssesongen, og som stolt samarbeidspartner av Team Kaffebryggeriet har vi spurt løperne på teamet om råd til hvordan man skal kle seg på startstreken og under trening.

De små detaljene som skiller.

Innenfor konkurranseidrett er det ofte de små detaljene som skiller en god dag fra en dårlig dag. Langrennssporten er en sammensatt idrett der det må klaffe på mange områder for å oppnå suksess. Man kan være i sitt livs form en dag, men den samme dagen setter ski og føreforhold en stopper for et godt resultat.

Derfor oppnår man ikke alltid det ønskede resultatet eller får vist seg fra sin beste side. Gjennom et langløp kan man føle på disse opp- og nedturene i en og samme konkurranse. Dette fordi varighetene på konkurransene er så lange så det vil være naturlige svingninger i hvordan man føler seg underveis. Det samme gjelder med skiene, da man ofte beveger seg over store avstander som ofte vil gi variasjoner i føreforholdene.


Se Team Kaffebryggeriets Kaffeslabras fra første del av årets konkurransesesong.Klærne må ha ulike egenskaper basert på behovene.

Som langløpere ønsker vi å luke ut flest mulige variabler, som vil sørge for et så stabilt renn som overhode mulig. Et av områdene vi selv kan ta kontroll over er hvordan vi kler oss under konkurranse og på trening. Det er derfor viktig for oss at vi har et bredt utvalg av klær, i beste kvalitet. Klærne må også ha ulike egenskaper basert på behovene underveis på lange treningsturer og konkurranser.

Vi vil nå prøve å beskrive hvordan vi tenker når vi skal kle oss til konkurranse og trening i ulike forhold og temperaturer.


dæhlie team kaffebryggeriet dæhlie team kaffebryggeriet

Kle deg etter intensitet.

Som de fleste andre kler vi oss etter vær og vind. Hvordan langløpere kler seg er også veldig individuelt som alt annet, da ulike utøvere og deres respektive kropper oppfører seg helt forskjellig i kalde/varme temperaturer.

Men som en grunnleggende regel under aktivitet må det tas hensyn til hva slags intensitet det skal trenes i under den aktuelle økten. Dette er avgjørende for hvordan vi kler oss. Jo Ved høyere intensitet/puls vi trener med, jo mer varme produserer kroppen. Det betyr blant annet økt behov for transport av fuktighet. For mye svetting fører til for fuktige klær, som over tid vil bli kaldt. Det å svette og bli fuktig er jo helt normalt og vil ikke være et problem dersom varigheten på øktene ikke er lenger enn 60-90 min, problemet med fuktige klær oppstår når man er ute på lengre turer helt opp mot 4-5timer i kaldt vær.


Lagvis bekledning.

Et annet prinsipp vi følger når vi kler oss er å justere med ulikt antall lag på kroppen. Det er ofte her det er individuelle tilpasninger hos ulike utøvere. Noen foretrekker flere lag enn andre, og hvordan man har funnet ut av dette er gjennom å erfare. Erfaringen man danner seg over tid i ulike temperaturer vil gjøre det lettere å treffe på bekledningen. Det fine med å følge det lagvise prinsippet er at man enkelt kan justere underveis i aktiviteten ved å legge til eller fjerne et lag. Lagene justeres som regel med baselayers i ulikt materiale, som man har under ytterklærne.


dæhlie team kaffebryggeriet
dæhlie team kaffebryggeriet dæhlie team kaffebryggeriet


Valg av baselayer.

Teamets løpere har i årets klespakke fått utdelt baselayers i ulikt materiale, med ulike egenskaper. På bildet har Gustav, Stian og Nilsi på seg henholdsvis Endurance Tech, Performance Tech og Airnet Wool. Stian er lagets spurtkonge og vant den grønne poengtrøyen i Visma Ski Classics i 2019/2020-sesongen, og dette er hans tanker om de ulike modellene:

Endurance Tech: Lett og digg trøye som ikke sitter like klistra til kroppen som de to andre, og gir dermed litt mere luft mot huden. Tørker utrolig fort! Min absolutte favoritt under konkurransedressen ved noen minusgrader. Bruksområde: i konkurranse (-3 til -12), på trening (+3 til -8)

Performance Tech: Allroundern. Veldig allsidig trøye som sitter godt etter kroppen, har god varmeregulering og gir en god og fri bevegelse uten at den mister sin posisjon på overkroppen. Trøya jeg føler jeg ikke bommer med uansett hvordan været skulle være. Slitesterk. Bruksområdet: i konkurranse (-7 til -20), på trening (-3 til -20)

Airnet Wool: En trøye jeg bruker som innerste lag ved veldig kjølige temperaturer, hvor jeg da kjører flere lag. Perfekt for å få luft mellom flere lag som gir varme, bevegelse og god temperaturregulering. Trøya alene under jakka synes jeg kan bli noe kjølig på armene, og foretrekker heller en av de to andre trøyene da. Netting på armer er også litt skjørt og det er risk for hekting og oppriving (klokker etc kan fort lage hull).Teamets løpere – individuelle tilpasninger.

Teamets løpere ble spurt om hvordan de kler seg under rolige treningsøkter, og under konkurranser/hardøkter. I tillegg fikk de i oppgave å beskrive når de velger å bruke baselayers i ulikt materiale og hvorfor de velger det ene fremfor det andre. Her er hva de svarte:


dæhlie team kaffebryggeriet dæhlie team kaffebryggeriet

Oda Nerdrum sier:

På trening i kaldt vær bruker jeg som regel Airnet Wool både på overkroppen og underkroppen, dette gjelder når temperaturen er -6 grader eller kaldere. Dersom gradestokken kryper under -10 kan jeg i tillegg til ull og overtrekksdress ta på en vest. I varmere temperaturer bruker jeg vanlig super som Endurance Tech.

Siden vi i langløp er ute ganske lenge liker jeg å ha på nok klær så jeg slipper å bruke unødvendig energi på å holde kroppen varm under konkurranse. Performance Tech-settet er helt klart en favoritt. Settet føles superlett på, og det varmer samtidig som det puster godt.


Vetle Thyli sier :

På rolig trening ved kaldere enn -5 bruker jeg som regel ull, enten Airnet eller Performence Tech-settet under overtrekksdressen. I varmere vær bruker jeg Endurance Tech under overtrekksdressen. Airnet brukes mest når det er kaldt og lite vind, dersom det skulle blåse mer kan nettingen føles litt kald og da velger jeg som regel Performance Tech. Dersom det er veldig kaldt bygger jeg opp lagvis der jeg kombinerer ull med vanlig super, eller flere lag ull. Jeg tenker på samme måte i skirenn og på hardøkter, men da er overtrekkdress byttet ut med konkurransedress.


dæhlie team kaffebryggeriet

Magnus Vesterheim sier:

Jeg er veldig varm av meg når jeg trener, eller det vil si at på overkroppen vil jeg helst ha sommerjakke på hele året mens på beina har jeg blitt mer og mer avhengig av kvalitetsklær som tåler litt vær og kuldegrader. Så når jeg går rolig i vanlig vintertemperatur bruker jeg den tynneste vinterjakken og en helt enkel super, mens på beina er jeg nødt til å bruke stilongs(gjerne ull) og alltid godt polstrede føtter. På hardøkter og konkurranser bruker jeg prinsippet “go cold”, så da handler det om å ha på seg så lite klær som mulig. Men etter å ha gått på en skikkelig kuldesmell i et langløp i Sveits tidligere i år har jeg fått veldig respekt for kulden, så nå prøver jeg å gå med så lite klær som mulig men jeg polstrer litt ekstra rundt utsatte områder (ansikt, fingre, edle deler, knær og tær...). Dette gjør jeg f.eks ved at jeg legger en buff mellom konkurransedressen og huden på det aktuelle området.

Når det er under 10 kuldegrader på trening bruker jeg alltid ullnetting, ellers bruker jeg super. Grunnen til at jeg velger ullnetting er enkelt og greit fordi jeg vil ha et ekstra lag med luft mellom huden og jakken når det er kaldt i tilfelle jeg blir svett. Men den er selvfølgelig varmere enn en vanlig super, så når det er konkurranse bruker jeg enten ingenting eller superundertøy under dressen.


Nils-Ingar "Nilsi" Aadne sier:

I konkurranse er første bud å sjekke gradestokken. Hvis det ikke er for kaldt bruker jeg kort super over og ingenting på beina. Er det kaldere, lang super over og under. På rolig trening det alltid lang super over, og lang under når gradestokken kryper under -5. Er blitt glad i å bruke ekstra mellomlag eller vest under når det er kaldt. Jeg bruker ull først når det er kaldere enn 10 minus. Og ellers når jeg føler for. Ull er også gull å skifte til etter endt treningsøkt.


Se Team Kaffebryggeriets Kaffeslabras fra andre del av årets konkurransesesong.